Munkahelyi közösség és mentális egészség

1024 576 HRTV

A cégben minden a hatékonyságot szolgálja. Ez nem új megközelítés, az új az, hogy ebben a mentális egészség mennyire fontos.

Paradigmaváltás

A céges szemléletben néhány éve elkezdődött egy paradigmaváltás, melynek első fecskéi évtizedekkel ezelőtt megjelentek ugyan, az átfogó változásnak azonban csak most jött el az ideje. A korábbi paradigma a kemény szabályokban és kemény fegyelemben látta azt a vezérfonalat, ami irányba állítja a személyiségeket, a képességeket, a szakértelmeket, és ami elsődlegesen garantálja a cég hatékonyságát.

Az új paradigma nem törni akar, hanem összehangolni. A belső hajtóerő megtalálása és felizzítása végső soron sokkal nagyobb hatékonyságot tesz elérhetővé, mint bármilyen külső erő, ami kényszerít. Mindennek az alapja talán éppen az, hogy elkezdtünk bízni az emberekben, abban, hogy önmaguktól örömmel tartoznak egy közösséghez, végzik el a munkájukat legjobb tudásuk szerint, folyamatos ellenőrzés és kontroll nélkül.

A mentális egészség és a szabadság

Céges környezetben a szabadság azokat a döntési lehetőségek körét jelenti, amelyek teljesen rá vannak bízva a munkavállalóra, és amelyek objektíven nem befolyásolják a hatékonyságot. Szubjektíven igen, mert teret adnak az egyéniség kifejezésére. Ez munkakörről munkakörre változik. Van, ahol a ruha előírás, van, ahol akad azért némi játéktér ebben. Van, ahol a munkavégzés ideje kötött, van, ahol megjelenhetnek ebben az egyéni preferenciák. A mentális egészség szempontjából a minél nagyobb döntési kör sokat jelent. Érdemes végig gondolnunk, hogy mi mindent bízhatunk rá a dolgozókra, és legyen az bármilyen apróság, bízzuk is rájuk.

Ahol van lehetőség a home office-ra, az időszakos távmunkára vagy a rotációra, ott felkínálhatjuk a lehetőséget a munkatársaknak. Aki akar, éljen vele, ameddig jónak látja, és ameddig a cég szempontjai nem sérülnek. A mentális egészség szem előtt tartása nem feltétlenül jelent plusz költségeket, némi tervezéssel és szervezéssel komoly eredményeket érhetünk el.

A mentális egészség a közösségben

Polus Enikő mentálhigiénés szakember a HRTV, Mentális egészség és eredményesség című interjújában a közösség szerepéről beszélt, a másokhoz tartozás belső igényéről, a céges közösségről, ahová az ember tartozni akar, ahonnan elismerést, megerősítést, közös élményeket vár.

A mentális egészség alapja, hogy az adott személy mennyire érzi magát jól a munkahelyi közösségben, megtartja-e őt egy krízis esetén, számíthat-e az érzelmi (és egyéb) támogatásra, amikor szüksége van rá. Az odatartozás érzése a lojalitás alapja.